CONFERÈNCIA DE MARIA ORUÑA

El divendres 17 de març vàrem poder gaudir de la conferència de Maria Oruña al cicle la Biblioteca d’escriptores, que ens han demanat anomenar-lo també així, ja que la majoria de participants han estat dones, amb permís de Mikel Santiago. Així la biblioteca continua el cicle dedicat a les escriptores que aprofundeixen en l’ofici d’escriure i vinculen les seves autores de referència amb la seva creació literària.
Maria Oruña és una escriptora gallega que va exercir durant deu anys com a advocada laboralista i mercantil i que, després de tenir el seu fill, es va dedicar exclusivament a la literatura, amb gran èxit. És coneguda principalment per la sèrie de misteri Los libros del Puerto Escondido, ambientada en Cantàbria. A la primera novel·la, Puerto escondido (2015), va seguir Un lugar a donde ir (2017), Donde fuimos invencibles (2018), i Lo que la marea esconde (2021). El camino del fuego és la nova entrega de la sèrie, que es trasllada per primera vegada a Escòcia. També és autora de El bosque de los cuatro vientos (2020), una novel·la històrica i d’intriga independent de la resta, ambientada aquesta vegada a Galícia.
Aquest dia vàrem traslladar la conferència a la sala d’actes, per deixar la comicteca a la celebració del Dia del Còmic i per poder veure la presentació que havia preparat la pròpia autora, a qui li agrada molt fer fotografies de les localitzacions de les seves novel·les i que, abans del llançament de cada una de elles, li agrada caracteritzar-se com un dels seus personatges. Ens va explicar algunes curiositats com aquesta, mentre descrivia el seu procés d’escriptura, com que a cada novel·la es planteja un repte diferent, perquè no vol escriure sempre el mateix.
L’escriptora ens va explicar que volia contar les històries de la seva padrina perquè eren fets que no trobava escrits enlloc, i que passava molt de temps escoltant a les persones majors. Com amb altres escriptores, vàrem poder veure que hi ha molta feina de recerca a darrera de cada història, inspirades en fets reals, fins al punt que després de les seves investigacions es va fer la troballa de les relíquies citades a El bosque de los cuatro vientos, o que va rebre un premi de la Guàrdia Civil en reconeixement de l’excel·lent descripció de la forma de treballar dels agents.
El cicle tindrà continuació fins al mes de juny de 2023, amb les escriptores Elisa Sebbel, Laura Fernández i Bárbara Gil. A la pàgina web de la biblioteca podeu trobar més informació.

